hardlopen-barefootschoenen

De 5 beste barefoot schoenen voor hardlopen

Hardlopen op barefoot schoenen vergt flink wat aanpassingsvermogen voor je voeten en benen, maar eenmaal gewend wil je hoogstwaarschijnlijk niet meer anders. Het voelt ontzettend licht aan en je voeten worden amper moe. Hoewel je in theorie op veel minimalistische schoenen prima kunt hardlopen, zijn er een aantal toppertjes op markt.

Waarom hardlopen op barefoot schoenen?

Hardlopen op minimalistische schoenen voelt niet alleen een stuk natuurlijker aan, maar op termijn is het ook nog een stuk gezonder voor je voeten. Zelfs Nike prees hardlopen op barefootschoenen onlangs in een uitgebreid artikel. De voordelen zijn dan ook flink: je voetspieren worden sterker, je enkel wordt sterker en je landt bijna 10 keer vaker op je voorvoeten. Dat blijkt uit onderzoek van Sports Biomechanics.

Ook beweren sommige onderzoeken dat je minder snel blessures krijgt, maar dat is naar mijn mening niet genoeg om daar een uitspraak over te doen. Toch is het duidelijk dat hardlopen op barefoot schoenen ontzettend fijn is én gezond. Kortom: genoeg redenen om het eens te proberen.

Waar moet je op letten bij het kopen van barefootschoenen voor hardlopen?

Als je op barefoot schoenen wil hardlopen, moet je goed kijken naar de vorm van de schoenen. Hierin zit namelijk soms best veel verschil. Concreet gezien kun je deze checklist gebruiken:

  • Brede neus, zodat je tenen de ruimte hebben
  • Schoen met voldoende grip
  • Ademend materiaal

Als je een voetaandoening hebt, zoals proneren of overproneren, kun je wellicht het best eerst beginnen met wandelen op barefoot schoenen. Al ben je uiteraard vrij om het te proberen. Daarnaast is het aan te raden om op oneffen grond te hardlopen op barefootschoenen. Bijvoorbeeld in het bos of op een grasveld. Dit natuurlijk; je voeten zijn dit van oudsher gewend.

De 5 beste barefoot hardloopschoenen

Nu we wat belangrijke zaken over hardlopen op minimalistische schoenen hebben besproken, is het tijd om naar de schoenen te kijken. Alle onderstaande schoenen zijn perfect voor hardlopen. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen.

1. Vibram FiveFingers V-run

De absolute nummer één in dit rijtje is de V-Run FiveFinger Schoen van Vibram. Deze schoen is ideaal voor hardlopen op verschillende ondergronden en is zeer licht van gewicht. Deze teenschoen wordt door duizenden hardlopers in de barefootcommunity geprezen. De schoen zit comfortabel, is super dun en ademt prima. Om al deze redenen is het naast hardlopen, ook een perfecte schoen voor andere sporten, zoals fitness.

barefoot-hardloopschoenen-vibram

2. Xero Shoes Forza Runner

Deze barefoot hardloopschoenen voor vrouwen zijn zó populair, dat ze regelmatig zijn uitverkocht. De rubberen zool is iets dikker dan bijvoorbeeld de V-Run, waardoor je de meer grip hebt. Het fijne is dat je deze zool er uit kan halen. Op die manier kun je nog ‘natuurlijker’ hardlopen. De breedte van de schoen is gemiddeld voor barefootbegrippen. Datzelfde geldt voor de zool. Met andere woorden: een perfecte barefoot hardloopschoen voor vrouwen.

barefoot-hardloopschoenen-vrouwen

3. Vivobarefoot Trail Knit

De schoenen van Vivobarefoot zijn eigenlijk allrounders. Je kunt ze in het dagelijks leven dragen, tijdens het wandelen, hiken én tijdens het hardlopen. Het materiaal is comfortabel, de zool biedt voldoende grip en het uiterlijk helpt ook nog eense mee. De Trail Knit-schoen is geschikt voor hardlopen op off-road plekken, maar je kunt ook gerust kiezen voor andere modellen van Vivobarefoot die beter aansluiten op jouw wensen.

vivobarefoot-hardlopen

4. Freet Tanga Navy

Voor wie op zoek is naar een lichte, duurzame, vegan sportschoen kan niet om de Tanga Navy van Freet heen. De schoenen zijn antibacterieel, sneldrogend, breed en kent een prima zool die ook nog eens uitneembaar is. Met andere woorden: een geweldige minimalistische hardloopschoen voor mannen en vrouwen. En dat voor onder de 100 euro.

barefoot-sportschoenen

5. Merrell (Vapor Glove 6)

Merrell staat al decenia bekend om hun fantastische kwaliteit. Je weet dan ook precies wat je koopt als je voor Merrell kiest. De schoenen zijn misschien iets minder licht dan bovengenoemde schoenen, maar daarom niet minder goed. Ze zijn ideaal voor hardlopen en trailrunning in verschillende weersomstandigheden. Echte alleskunners dus. Houd er rekening mee dat deze veganvriendelijke schoen wel aardig dun is. Dus mensen met een brede voet of hallux valgus kunnen beter voor Vibram kiezen.

merrell-hardloopschoenen

Barefoot hardloopschoenen kopen?

Ontdek het volledige aanbod barefootschoenen voor hardlopen op barefootandmore.nl of kijk op natuurlijkhardlopen.nl

Vergelijkbare berichten

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *