vibram-teenschoenen

Teenschoenen: wat je moet weten voor je ze koopt

In de wereld van barefoot schoenen is er één uitgesproken schoen die veel aandacht trekt: de teenschoen. Ook wel de 5 finger shoe of fivefinger genoemd. Deze barefootschoen is ontworpen om je voeten zo natuurlijk mogelijk te laten bewegen. Het is een verademing voor wandelaars, hardlopers en mensen met een hallux valgus. Waarom dat zo is, lees je in dit artikel.

Wat zijn teenschoenen?

Teenschoenen worden gezien als revolutionaire barefootschoenen die de traditionele benadering van schoenen in twijfel trekken. In plaats van je voeten en tenen te beperken, laten ze elke teen individueel – in een ‘vakje’ – bewegen. Deze schoenen bootsten de natuur na en geven je voeten de vrijheid die ze zonder schoen ook hebben.

Met vijf afzonderlijke vakjes voor je tenen, bieden 5 fingers shoes een geweldige loopervaring die zowel loopcomfort als gezondheid stimuleert. Je loopt fijner en traint je voetspieren.

Voordelen van teenschoenen

Dat teenschoenen er niet charmant uitzien is een understatement. Maar daarvoor koop je ze ook niet. Je koopt ze voor het comfort, je voetgezondheid en het stimuleren van een goede houding. En in het geval van mensen met brede voeten en/of een hallux valgus: om pijnvrij te lopen. Concreet gezien zijn dit de voordelen van teenschoenen:

  • verbetert je balans
  • verbetert je stabiliteit
  • stimuleert de natuurlijke loopstijl
  • versterkt je voet-, enkel- kuit, en rugspieren
  • zorgt voor pijnvrij bewegen voor mensen met hallux valgus

Met andere woorden: teenschoenen bieden zó veel voordelen, dat veel mensen het voor lief nemen dat het er niet charmant uitziet. Waaronder ik zelf. Lees mijn verhaal om te lezen waarom ik de keuze maakte om op Fivefinger shoes van Vibram te lopen.

In welke gelegenheden gebruik je teenschoenen?

De meeste mensen gebruiken teenschoenen als wandelschoenen óf als hardloopschoenen. Simpelweg omdat je dan flink wat afstanden aflegt en het niet zo veel uitmaakt hoe het er uit ziet.

Zelf wandel ik altijd op Fivefinger Shoes van Vibram. De voordelen zijn voor mij zó groot, dat ik niet meer anders wil. Zelfs al is het wat kouder buiten of ben ik in stedelijk gebied. Vermoeide voeten krijg ik nooit en pijn al helemaal niet meer.

De vorige eigenaar van deze website, schreef een blog over het hardlopen op teenschoenen. Het is goed om te lezen hoe zij dit aanpakte, omdat het wel om wat voorbereiding vergt.

Teensokken voor in je teenschoenen

Hoewel je prima met blote voeten in teenschoenen kan, is het voor in de wat koudere maanden aan te raden om teensokken te dragen. Sterker nog: ook zónder dat je deze schoenen draagt is het aan te raden om teensokken te dragen. Normale sokken zorgen er namelijk – net als normale schoenen – voor dat je tenen tegen elkaar worden gedrukt.

Wennen aan Fivevinger schoenen

Over voorbereiding gesproken: lopen en hardlopen op teenschoenen vergt wat van je lichaam. Je voeten zijn namelijk (waarschijnlijk) gewend aan een enorm dikke zool, die je voeten en je spieren als het ware in de watten legt. Met andere woorden: je voetspieren zijn verzakt, waardoor ‘natuurlijk’ lopen je in het begin wellicht zwaar zal vallen. Zorg daarom dat je eerst afwisselt tussen de teenschoenen en normale schoenen. Wanneer je wil hardlopen met teenschoenen – of uberhaupt wil hardlopen op barefootschoenen – moet je het al helemaal rustig aan doen. Máár, eenmaal gewend is de kans groot dat je nooit meer anders wil.

Kritiek op teenschoenen

Ondanks dat er steeds meer bewijs komt over de voordelen van teenschoenen, zijn er ook critici die vasthouden aan de traditionele manier van denken over schoenen. Namelijk dat er vooral veel demping en stabiliteit nodig. In 2009 werd hier al over geschreven in de pers, zoals het Amerikaanse blad de Times en op Nieuwsblad.be.

kritiek-teenschoenen

De beste teenschoenen: Vibram FiveFingers

Er is één topmerk als het gaat om teenschoenen en dat is FiveFingers van Virbram. Dit merk domineert al meer dan 10 jaar de hitlijsten als het gaat om deze schoenen. Er zijn verschillende modellen beschikbaar, voor onder andere: dames, heren, winter, fitness, watersport, hardlopen en wandelen. Kies er vooral een uit op barefootandmore.nl en geniet van licht en pijnloos lopen.

Vergelijkbare berichten