Bohempia Kolda & Raba

Bohempia Kolda & Raba

Na lang aarzelen had ik ze dan toch in huis: de lage gympen van Bohempia. De vormgeving sprak me vanaf het begin al aan. Die is toch anders dan de standaard sportieve gymp die je veel tegenkomt in de barefootwereld. Mooie lijnen en een tikkeltje stoer. Tijd om een licht te werpen op deze schoenen gemaakt van hennep. Bovendien kreeg ik na een tijdje een bericht van Bohempia: of ik een van hun wintermodellen wilde proberen? Nou, heel graag! Het werd het enkellaarsje Raba, met een vegan pluche voering.

Uiterlijk en materialen

Kolda: Mooie vormgeving met de plaatsing van de lijnen en de veters. Ze doen me ook een beetje denken aan de Vans die ik vroeger had. Een tikje stoer zijn ze wel. Ze zijn gemaakt van het stevige hennep, een sterke, natuurlijke en milieuvriendelijke vezel. Dit ademt goed en kan wel een tegen een stootje.

Raba: De laarsjes zijn gemaakt van synthetisch textiel. Het pluche is extreem zacht. Het feit dat het synthetische materialen zijn, is voor de één een voordeel en voor de ander een nadeel: het is bijvoorbeeld vegan, maar anderzijds ook plastic. In mijn ervaring kunnen synthetisch materialen ook net wat sneller geurtjes ontwikkelen.

Beide schoenen hebben een rubberen zool. Bij de winterlaarsjes loopt deze wat hoger door naar de bovenzijde.

Pasvorm

Kolda: Ik heb lang geaarzeld voordat ik Bohempia uiteindelijk besloot te proberen. Dit had meerdere reden. Op foto’s lijkt het alsof de pasvorm van de neus niet optimaal is (terugbuigend bij de grote teen), waardoor de grote teen mogelijk naar binnen gedrukt zou worden. Als je Hallux Valgus probeert om te keren, moet je dit koste wat het kost vermijden. Ook had ik gelezen dat andere mensen teveel ruimte over hadden bij de wreef, waardoor ze de schoen niet goed konden sluiten en extra inlegzolen nodig hadden om de ruimte op te vullen. Ik heb volgens mij geen hoge wreef, dus ik dacht dat ik dat probleem ook wel eens zou kunnen hebben. 

Gelukkig ervaar ik geen van beide bij deze schoenen. De schoen buigt zich richting de grote teen en in combinatie met een brede neus hebben al mijn tenen voldoende ruimte. Naast de grote teen heeft de neus een extra ronding.  Optisch lijkt het terug te buigen, maar ondertussen boet het niet aan de beschikbare ruimte. De schoenen blijken verder over de gehele lengte breed te zijn, in plaats van slechts bij de tenen. Ik heb aan de zijkant van de voet daardoor wat ruimte over. En een ander minpuntje is dat de ronding van de neus bij de kleine teen al begint bij de knokkel in plaats van het puntje van de teen. Door de breedte heb ik er gelukkig geen last van, maar dit is wel een aandachtspunt. 

Raba: De lage laarsjes hebben een gesplitste schacht die je omhoog kunt laten staan of kunt omvouwen zodat het pluche aan de buitenkant zichtbaar wordt. Ook hier was het een gokje of de wreefhoogte goed zou zijn, aangezien dit model geen veters heeft. Ze zitten mij net een klein beetje losjes aan de voet, maar voor een normale dag is het geen probleem. Als ik lang ga wandelen kies ik andere schoenen. Het fijne van dit model is dat je ze zo even aan kunt schieten als je kort naar buiten moet. Vooral in de winter met het wisselen van pantoffels naar schoenen is dat een fijne bijkomstigheid.

Lengte en breedte

Kolda: De gympen heb ik genomen in de extra brede maat 39. Ze blijken niet alleen breed te zijn bij de neus, maar over de gehele lengte. Daardoor zijn ze voor mij wat te breed voor de rest van de voet, maar zit het wel echt lekker ruim. Een heel vrij gevoel aan de voeten

Raba: Deze heb ik denk ik in de normale maat 39 gekregen. De neus is een stukje smaller en heeft een geleidelijke kromming vergeleken met de Kolda. Ze voelen ook wat krapper aan, terwijl ik geen dikkere sokken draag in de winter. Gezien het verschil met de Kolda, heb ik dus de voorkeur voor de extra brede maat in Bohempia. Als je van ruime schoenen houdt, is dat echt een aanrader.

Draagcomfort

Zoals ik hierboven al een beetje liet doorschemeren, vind ik de breedte bij de tenen (vooral van de Kolda) een pluspunt, bij de Raba is het me net ietsje te krap. De extra brede schoenen hebben heerlijk veel ruimte en nergens drukt een topje van mijn teen tegen het randje van de neus. Hoewel sommigen het hennepmateriaal ruw vinden aanvoelen op hun huid, heb ik daar eigenlijk geen last van (met korte sokken). Ook fijn vind ik dat het bovenwerk niet gevoerd is, waardoor het koeler is in de zomer. Maar wat me het meest opvalt aan beide is hoe de zool aanvoelt. Het is niet de meest minimalistische die er bestaat.

De flexibiliteit is voldoende, maar kan beter. Naar beneden buigen gaat bijvoorbeeld niet zo makkelijk. Het grondcontact kan ook beter. De Kolda heeft een relatief dikke inlegzool, die ik er direct uitgehaald heb. Zonder de inlegzool is het grondcontact niet optimaal, maar in elk geval aanwezig. Met de zooltjes is het helemaal verdwenen. Ik vond ze met inlegzolen ook zo onprettig lopen, dat ik ze nooit zo zou dragen.

Bestellen

De schoenen van Bohempia zijn te bestellen op www.bohempia.eu.

Conclusie

Hoewel de schoenen niet de meest minimalistische zijn die er bestaan (voornamelijk door de buigzaamheid van de zool), kan ik ze zeker waarderen. Dat komt voornamelijk door de royale breedte bij de tenen in de extra brede maat, erg fijn en zeer zeldzaam! Daarnaast zien ze er ook nog eens leuk uit. Bohempia heeft een bescheiden collectie, maar mag zeker niet ontbreken in het lijstje van minimalistische schoenen.

Vergelijkbare berichten