Wildling schoenen: uitgebreide review
Wildling is een van de bekendste en herkenbaarste merken onder de minimale schoenen. Hoewel velen dit merk wellicht al kennen, kan een artikel over deze schoenen niet ontbreken. Daarom hierbij mijn recensie over de exemplaren in mijn schoenenkast: de Kranich (Kraanvogel), Brombeere (Braam), Falke (Valk) en Tanuki Mori.
Over Wildling
De schoenen van het Duitse merk hebben een heel typerend ontwerp, niet alleen door de bijzondere ‘gespleten’ zool, maar ook door de snit van het bovenwerk, die op alle gesloten schoenen gelijk is. De sandalen hebben weer een heel ander – maar even uniek – uiterlijk. Ieder jaar worden nieuwe kleuren- en materialencombinaties uitgebracht met een aparte zomer- en wintercollectie.
De speelsheid van het merk komt onder andere tot uiting in de dierennamen die het merk geeft aan de modellen in hun collectie. In hun ‘Vossenhol’ (het logo is ook een vos) wonen bijvoorbeeld de Gaai, de Wolf en de Kraanvogel. De maten zijn in drie categorieën ingedeeld: voor volwassenen heb je de categorie ‘Rewild’, voor de wat grotere kinderen is er ‘Wildling’ en voor de echte kleintjes ‘Cubs’ (=welpjes, hoe schattig is dat?).
Het merk is begonnen met het maken van minimale schoenen, nadat de familie van Anna en Ran vanuit Israël terug naar Duitsland was verhuisd. De kinderen waren daar praktisch op blote voeten opgegroeid en wilden nu liever ook geen schoenen aan. Bovendien waren er vrijwel geen kinderschoenen te vinden die de voeten niet inperkten in bewegingsvrijheid en functie. Met een achtergrond in de sporttherapie en natuurlijk hardlopen kon een oplossing niet uitblijven. En Wildling is het resultaat!
Uiterlijk en materialen
Zoals gezegd is het uiterlijk heel herkenbaar voor alle modellen van Wildling. Het bovenwerk heeft op alle dichte schoenen dezelfde snit: een veterschoen of -laars met een band (meestal in een contrasterende kleur) rondom de schoen net boven de zool. Het uiterlijk is informeel, enigszins stoer en een beetje gymp-achtig.
De rubberen zool is geïnspireerd op Ninja-laarzen en heeft daarom een gespleten ontwerp. Deze is bedoeld om de flexibiliteit van de zool te vergroten en te zorgen dat deze ook de andere kant op kan buigen (bijvoorbeeld om een boomstam heen). Het tussenstuk is tegenwoordig bedekt met een rubberen lapje, maar nog steeds wordt aangeraden om het te bedekken met een laagje Aquasure lijm tegen slijtage. Ik moet eerlijk zeggen, dat het idee me eerst helemaal niet aanstond om dit zelf nog te moeten doen na aankoop.
Als dit nodig is voor de levensduur van het product, waarom regelt de fabrikant dat dan niet zelf van tevoren? Dat weerhield me er een poos van om het merk te proberen. Na een tijd overwon mijn nieuwsgierigheid en heb ik de Kraanvogel (zie hieronder) besteld met een tube Aquasure lijm. En eigenlijk viel het me alles mee.
Je moet het klusje even voorzichtig aanpakken, want het spul moet goed vlak liggen om mooi te drogen, maar het resultaat daarna is een stevig laagje waar niet zomaar iets doorheen prikt. Ook blijft het mooi flexibel. Bij sommige modellen is de zool niet alleen gelijmd, maar ook vastgenaaid. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Tanuki Mori. Mocht de zool overigens los gaan bij de andere modellen, dan ben ik er vrij zeker van dat dit gewoon met dezelfde Aquasure lijm weer kan worden vastgelijmd.
De materialen zijn afgestemd op het seizoen, dus bijvoorbeeld wol in de wintercollectie en katoen en linnen in de zomercollectie. De Tanuki Mori (hieronder) zijn extra bijzonder omdat ze deels van papiervezels zijn gemaakt! Sommige modellen hebben nog een extra waterwerend laagje in de voering zitten.
Ik heb er zelf niet mee door plassen water gelopen, maar dit laagje beschermt in elk geval wel tegen regen en sneeuw. Ik vind ze door dit laagje ook extra warm en soms een beetje zweterig. De Kraanvogel had ik bijvoorbeeld in gedachten voor regenachtige zomerwandelingen, maar daar zijn ze echt te warm voor. Die kunnen beter gebruikt worden in het najaar en vroege voorjaar.
De schoenen hebben een voering van katoen en een uitneembare binnenzool. Je kunt in de webwinkel ook kiezen voor elastische veters in plaats van standaardveters. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn bij kinderen of bij het snel in- en uit de schoenen schieten. De schoenen moeten dan wel goed aansluiten op de wreef, anders kun je beter veters kiezen die je goed kunt aansnoeren.
Pasvorm
Wildling schoenen hebben een erg rechte pasvorm met een neus die relatief veel lengte heeft bij de middelste tenen. De veterschoenen zijn goed aan te snoeren bij een lage tot hoge wreef, maar de laarsjes hebben een hoge wreef die voor mij helaas wat te wijd is.
Bij het lopen komt mijn hiel dan los van de binnenzool en dat loopt niet prettig. Ik vind ze wel heel erg leuk staan en in het bos en in de sneeuw heb je daar niet zoveel last van, maar voor wandelingen over stoepen en straten trek ik ze om die reden liever niet aan.
De hoogte varieert van laag (onder de enkel), middel (tot op de enkel) en hoog (laarsjes boven de enkel). Voor wandelingen door een omgeving met veel hoge beplanting en smalle paden houd ik zelf van wat bescherming voor de enkels (tegen doornen en brandnetels en dergelijke).
De middelhoge schoenen zijn daar eigenlijk net wat te laag voor. Anderzijds combineren ze wel goed met smalle broeken waar geen hoger laarsje onder past. Dat is net wat warmer dan een volledig lage schoen die de enkel helemaal niet bedekt. De winterlaarsjes zijn voor hoge sneeuw overigens ook een beetje laag, maar dat is goed op te lossen door ze met beenwarmers te dragen (zie hieronder). Zo ben je verzekerd van een droge broek!
Lengte en breedte
Omdat de modellen soms wat van elkaar verschillen in maat, geeft Wildling per model aan of de schoen groot, klein of goed op maat valt. Ik vind de schoenen het beste passen bij smalle tot middelbrede voeten en ook bij mensen waarbij de tweede en derde teen relatief lang zijn. In Wildling neem ik zelf altijd een maatje groter dan voor de lengte nodig zou zijn, want hoewel het materiaal van het bovenwerk soepel is en relatief ruim, zijn ze niet erg breed bij de neus.
Ook zit het opwaartse randje van de zool precies ter hoogte van mijn kleine teen, waardoor je daar geen extra ruimte kunt krijgen. En ik mijd elke mate van druk op mijn tenen, zelfs als dat vrij licht is. Dat betekent wel dat ik vrij veel ruimte over heb in de lengte.
Mijn voeten zijn 24,7 cm lang en 10 cm breed met de omtrekmethode en meestal neem ik schoenen met een binnenlengte van ongeveer 25,5 cm. In Wildling is dat echter 26 tot 26,5 cm, dus de lengtetoegift is vrij fors. Zou de neus van zichzelf net iets breder zijn, dan had ik mijn standaardmaat genomen, want dat loopt wel net iets lekkerder. De vorm van de neus versterkt dat effect ook nog een beetje, omdat die erg recht is. Mijn tenen lopen juist vrij schuin af. De middelste zijn dus niet erg lang en juist daar heb je bij Wildling veel ruimte.
Draagcomfort
Het goede grondcontact bij Wildling schoenen staat buiten kijf en dat maakt ze ook populair. De binnenzooltjes dempen dat effect wel een beetje, dus ik laat ze er vaak uit. Als de schoenen goed aansluiten, zitten en lopen ze erg lekker. Vooral in het bos, waar je van alle structuren op de bodem kunt genieten.
Ik vind de zolen wel enigszins glad (ze hebben ook weinig profiel), dus voor klimmen in bomen en lopen op (natte) boomstammen moet je wel een beetje opletten dat je niet wegglijdt. In de sneeuw (vooral verse) zijn de schoenen fantastisch, echt mijn favoriet, juist omdat je alles zo goed kunt voelen.
Als het koud is zijn het niet de warmste schoenen om lang mee stil te staan. Dan zou ik er een extra isolerend zooltje in doen, van schapenwol bijvoorbeeld. Maar zolang je in beweging blijft, is er niets aan de hand en blijven je voeten heerlijk warm.
De zomerschoenen zijn van luchtigere materialen gemaakt, maar het blijven dichte schoenen. Als het echt warm weer is, worden mijn voeten al gauw te heet in dichte schoenen. Zelfs de Tanuki Mori vind ik dan eigenlijk te warm om te dragen. Maar in situaties waar dat toch nodig is, zijn deze in elk geval een koele optie. Je kunt ze zelfs zonder sokken dragen, dus dat scheelt weer een laagje.
Verder zijn de schoenen heel lichtgewicht. Geen blok aan je been dus, en makkelijk met reizen.
Wildling schoenen kopen
De schoenen van Wildling kun je bestellen op hun website. Mijn winterlaarsjes heb ik tweedehands gekocht, je kunt Wildling veel vinden op Facebookgroepen en advertentiewebsites als Marktplaats en Ebay Kleinanzeigen.
Conclusie
Een bijzonder merk met een bijzonder verhaal. Mij spreekt de speelsheid en positiviteit van het ‘Vossenhol’ erg aan en dat maakt het leuk om tot de gemeenschap te behoren. De schoenen hebben hun plus- en minpunten, maar het zijn zeker goede minimale schoenen en in de collectie is er voor ieder wat wils. Ze passen bij avonturen door het bos en het landschap en laten je voeten goed voelen wat ze onderweg allemaal tegenkomen.