Vegan schoenen

Wat zijn vegan schoenen, waar moet je op letten én waar koop je ze?

Over vegan schoenen

Vegan schoenen bevatten géén dierlijke producten. Dit betekent dat leer, wol en zijde ontbreken. In plaats daarvan gebruiken fabrikanten materialen zoals kunstleer, gerecycled plastic en katoen en canvas. Deze materialen zorgen voor een diervriendelijke productie.

Vaak zijn veganistische schoenen duurzaam geproduceerd en bevat het bijvoorbeeld gerecycled materiaal en is het geproduceerd onder goede arbeidsomstandigheden.

Hoe herken je vegan schoenen?

In de Europese Unie herken je vegan schoeisel en kleding aan de volgende kenmerken:

PETA keurmerk

De meeste veganistische schoenen hebben duidelijke labels en certificeringen. Kijk bijvoorbeeld naar keurmerken zoals ‘PETA-Approved Vegan’ of iets minder bekend ‘The Vegan Society’. Deze keurmerken garanderen dat de schoenen helemaal vrij zijn van dierlijke producten.

Materialen checken

Staat er geen keurmerk bij? Lees dan de productbeschrijvingen goed. Vermijd schoenen met materialen zoals leer, wol en zijde. Zoek in plaats daarvan naar alternatieven zoals microvezel, gerecycled polyester en katoen. Je kunt altijd ook even mailen naar de betreffende webshop.

Merkreputatie

Doe onderzoek naar het merk. Veel merken die dierlijke schoenen produceren, maken dit duidelijk op hun website. Ze zijn trots op hun diervriendelijke en duurzame producten en dragen dat uit. Staat er op een schoenenwebsite niets over duurzaamheid en diervriendelijkheid? Dan moet je je sterk afvragen of het de juiste keuze voor je is.

Wat zijn bekende vegan schoenenmerken

Steeds meer merken maken uitsluitend schoenen zonder dierlijke producten. De meest bekende merken zijn:

Veja

Veja staat bekend om duurzame en hippe sneakers. Ze gebruiken materialen zoals biologisch katoen, gerecycled plastic en ‘wild’ rubber uit het Amazonegebied. Veja combineert ethisch verantwoord produceren met mode, wat ze tot een topfavoriet maakt onder liefhebbers van diervriendelijke schoenen.

Matt & Nat

Matt & Nat staat staat voor “Material and Nature”. Het merk focust op diervriendelijke en milieuvriendelijke producten, waaronder schoenen. Hun schoenen worden gemaakt van gerecycled materiaal en kunstleer. Het merk heeft super veel opties: van hippe sneakers tot chique laarzen.

Ethletic

Ethletic zet – net als de andere merken – duurzaamheid en fairtrade centraal. Hun sneakers worden gemaakt van biologisch katoen en FSC-gecertificeerd rubber. Het merk houdt rekening met eerlijke arbeidsomstandigheden en een super transparant productieketen. Zo weet je zeker dat je schoenen uit goede handen komen.

Overige bekende merken

Buiten de top drie, zijn er steeds meer vegan merken die hard aan de weg timmeren. Denk daarbij aan onderstaande brands:

 • Vegetarian Shoes
 • Womsh
 • Toms
 • Will’s Vegan Shoes
 • Nulla Nomen
 • Beyond Skin
 • Vyom London
 • Stella McCartney

Naast de bovenstaande bekende diervriendelijke schoenenmerken, zijn er ook veel bekende webshops die dit soort schoenen verkopen maar hier niét per se bekend om staan.

Waar koop je vegan schoenen?

In Nederland zijn een aantal winkels en webshops waar je een ruime keuze aan vegan schoenen hebt. De meest bekende zijn:

 • Barefootandmore.nl
 • Vega-life.nl
 • Debijenkorf.nl
 • Wolky.nl
 • Toms.com
 • Shoplikeyougiveadamn.nl

Vooral de webshops barefootandmore.nl, vega-life and shoplifeyougiveadamn staan vol diervriendelijke schoenen voor dames en heren. Er is veel keuze uit type schoenen, kleuren en prijsklassen.

Voorbeelden van veganistische schoenen

Hippe vegan schoenen zijn gewild, maar gelukkig bestaan er genoeg van. Hierbij een aantal populaire diervriendelijke schoenen voor mannen en vrouwen.

Vegan schoenen dames

Vegan schoenen voor dames zijn er in overvloed. Als je schoenen bij barefootandmore.nl bestelt, koop je niet alleen diervriendelijke schoenen, maar óók mensvriendelijke schoenen. Barefoot schoenen zijn namelijk enorm goed voor je houding, omdat je tenen meer bewegingsruimte krijgen. Ontdek hier een aantal mooie vegan sneakers voor dames.

Vegan schoenen heren

Vegan schoenen voor heren vind je vooral online. Bijvoorbeeld bij vega-life and barefoorandmore.nl. De laatstgenoemde webshop heeft ook een fysieke winkel in Arnhem, dus als je daar in de buurt bent kun je altijd even een kijkje nemen. Houd er wel rekening mee dat niet alle schoenen in hun assortiment vegan zijn. Hierbij een greep uit de collectie:

Vegan schoenen kopen?

Een uitstekende plek om je zoektocht naar vegan schoeisel te beginnen is barefootandmore.nl. Daar vind je een groot aanbod diervriendelijke schoenen die ook nog eens zeer goed zijn voor je voetgezondheid.