Artrose in grote teen. Dit is wat je moet weten
Je staat ’s ochtends op en voelt meteen die nare steek in je grote teen. Of je probeert te sporten, maar je teen werkt niet lekker mee en zeurt. Grote kans dat je te maken hebt met hallux rigidus – een officiele term voor artrose in je grote teen. Maar geen zorgen, je bent lang niet de enige. Laten we eens kijken wat er aan de hand is en vooral: wat je eraan kunt doen.
Wat is er precies aan de hand?
Je grote teen is eigenlijk een heel belangrijk lichaamsdeel – ook al sta je er meestal niet bij stil. Bij elke stap die je zet, moet die teen flink aan de bak. Maar bij hallux rigidus functioneert het gewricht steeds slechter. Het kraakbeen slijt langzaam weg, waardoor je botten tegen elkaar gaan schuren. Niet alleen pijnlijk, maar ook super irritant als je gewoon lekker wilt bewegen.
Bron: Bauerfeind-group.com
Waarom krijg je het?
Hallux rigidus ontstaat in de meeste gevallen geleidelijk. De oorzaak is meestal slijtage van het kraakbeen, maar ook factoren zoals een verkeerde voetstand, overbelasting of erfelijkheid spelen een rol. Mensen die al jaren meerdere keren per week sporten of werken waarbij ze veel moeten staan en lopen, lopen meer risico. Ook een oude blessure kan de kans op hallux rigidus vergroten.
Daarnaast speelt leeftijd vaak een rol. Naarmate we ouder worden, wordt het kraakbeen dunner en neemt de kans op artrose toe. Toch is hallux rigidus lang niet alleen een ouderdomskwaal. Ook jongere mensen kunnen er last van krijgen.
Bron: sanderspodiatry.com
De eerste signalen
Je teen laat meestal wel duidelijk merken dat er iets mis is. Vaak begint het met een stijf gevoel in je teen, vooral ’s ochtends als je net uit bed komt. Tijdens het lopen merk je dat afwikkelen van je voet pijnlijk wordt. Soms zwelt je teen ook wat op en kan deze rood worden. In sommige gevallen ontstaan er zelfs kleine bobbeltjes op je teen – niet bepaald een fraai gezicht. Naarmate de tijd vordert, wordt het buigen van je teen steeds lastiger.
Bron: Orthoinfo.aaos.org
Wat kun je eraan doen?
Gelukkig hoef je niet bij de pakken neer te zitten. Een goed paar schoenen kan al een wereld van verschil maken. Kies voor schoenen met voldoende ruimte voor je tenen. Die strakke pumps of knellende sneakers kun je beter niet meer dragen. Een voettrainer of podotherapeut kan je helpen om je voeten te trainen.
Beweging blijft belangrijk, maar wel op de juiste manier. Een fysiotherapeut of voettrainer kan je leren hoe je je teen soepel houdt zonder hem te overbelasten. Door de juiste oefeningen blijven niet alleen je tenen, maar ook de omliggende spieren in goede conditie. Het mooie is dat je deze oefeningen gewoon thuis kunt doen, wanneer het jou uitkomt.
Hallux wat? Het verschil tussen hallux rigidus en hallux limitus
Misschien heb je ook wel eens gehoord van hallux limitus. Verwarrend? Dat snap ik! Beide aandoeningen hebben te maken met je grote teen, maar er zit wel een belangrijk verschil in.
Bij hallux limitus is je teen deels beperkt in de beweging – zeg maar het voorstadium van hallux rigidus. Je teen protesteert wel, maar kan nog redelijk bewegen. Bij hallux rigidus is je teen letterlijk ‘rigide’ of stijf geworden. De beweging is dan zo beperkt dat je teen bijna op slot zit. Zie het als het verschil tussen een deur die stroef beweegt (limitus) en een deur die bijna niet meer open wil (rigidus).
Het goede nieuws? Als je er op tijd bij bent en hallux limitus herkent, kun je soms voorkomen dat het verergert naar een rigidus. Des te meer reden om niet te lang met klachten rond te blijven lopen!
Tot slot: blijf er niet mee rondlopen
Artorse in grote tenen (hallux rigidus) klinkt misschien als een eng medisch probleem, maar het is vooral een kwestie van goed voor jezelf zorgen. Met de juiste aanpak kun je vaak nog prima uit de voeten. Blijf er niet te lang mee rondlopen, maar vraag op tijd hulp als je klachten hebt. Want eerlijk is eerlijk: het is zonde om met pijnlijke tenen rond te lopen.
Herken je jezelf in dit verhaal of heb je vragen? Breng dan een bezoekje aan de specialisten van voetentraining.nl.