hallux-valgus-operatie-ervaringen

Hallux valgus operatie ervaringen. Is het de moeite waard?

Mensen met een hallux valgus staan voor een moeilijke keuze: wel of niet laten opereren aan de teenknobbel? Zo’n ingreep heeft namelijk flink veel impact en de ‘success rate’ is niet 100 procent. Hoe denken mensen die al geopreerd zijn hier over? Ik zocht het uit.

Besluit tot operatie

Het besluit om een hallux valgus operatie te ondergaan is vaak het resultaat van langdurige pijn en ongemak die het dagelijks leven flink verstoren. Voor velen is het een weloverwogen beslissing na het proberen van behandelingen zoals speciale schoenen, orthopedische inlegzolen, fysiotherapie en voettrainingen die helaas niet het gewenste resultaat opleverden.

De operatie zelf

De operatie om hallux valgus te corrigeren wordt meestal uitgevoerd onder algehele verdoving of een regionale verdoving, afhankelijk van de voorkeur van de patiënt en de complexiteit van de operatie. Tijdens de procedure corrigeert de chirurg de afwijking in de botstructuur van de grote teen en verwijdert indien nodig overtollig bot of weefsel.

hallux-valgus-operatie

Herstelproces

Gedurende de eerste weken na de operatie zul je waarschijnlijk beperkt zijn in je mobiliteit. Het is belangrijk om zware activiteiten zoals sporten en langdurig staan of lopen te vermijden. Het is ook verstandig om te voorkomen dat je je voet belast door te tillen of te buigen. Het is aan te raden om langzaam weer activiteiten op te bouwen en altijd naar je lichaam te luisteren.

Je chirurg kan je doorverwijzen naar een fysiotherapeut om je te helpen bij het herstellen van de kracht en mobiliteit in je voet.

Hallux valgus operatie succes percentage

Voor ik met cijfers kom: de succesgraad van een hallux valgus operatie is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de ernst van de aandoening, de gekozen operatietechniek, de vaardigheid van de chirurg en ook belangrijk: de naleving van de instructies van de arts.

Over het algemeen wordt echter gemeld dat de meeste patiënten na een hallux valgus operatie aanzienlijke verlichting ervaren van pijn en ongemak en een verbeterde functie van de voet.

Studies tonen aan dat de slaagkans van hallux valgus operaties hoog is, met succespercentages die variëren van 85% tot 90% of zelfs hoger in sommige gevallen. Dit betekent dat de meerderheid van de patiënten een aanzienlijke verbetering ervaart in hun symptomen en functionaliteit van de voet na de operatie.

Persoonlijke hallux valgus operatie ervaringen

In de Facebookgroep Hallux Valgus Nederland, vroeg ik of mensen blij waren met hun operatie. In totaal hebben er 90 mensen gereageerd. Aangezien het een besloten groep is, noem ik geen namen.

Het interessante is dat de meeste mensen blij zijn met hun operatie, maar ook een groot deel nog klachten heeft die ze op de koop toe nemen. Hierbij ene aantal reacties:

“Ik heb ‘ja, ik ben er blij mee gestemd’. Zelfs met de complicaties die ik heb gehad en ik sinds de operatie regelmatig kramp krijg in mijn andere tenen. Kan tijdens een yoga- of pilatesles op komen zetten of midden in de nacht. Maar ik ben pijnvrij en kan sporten!”

“Ik probeerde een optie toe te voegen, maar dat lukte niet. Ik ben wel blij met de operatie, het is beter dan het was. Maar ik ben niet klachtenvrij. Stijve voet en een gevoel alsof er een strak elastiekje om mijn teen zit.”

“Ik heb ja geantwoord,alhoewel ik de revalidatie onderschat heb en dat het allemaal veel te lang duurd,ben ik toch tevreden,geen pijn gehad,mooi genezen, nog juist iets meer geduld hebben om verder te revalideren.”

“Ik zit nog volop in de herstelfase en dat valt mij vies tegen. De operatie en gips periode is net 2 dagen geleden en dat was zwaar maar te doen.geen pijn gehad.”

“4,5 en bijna 3 jaar geleden geopereerd. Tenen staan nog prachtig, geen knobbel meer. Heel af en toe wat pijn in de knobbel. Maar lang niet te vergelijken met de pijn van ervoor.”

“Mijn eerste operatie was bijna 30 jaar voor het toch terugkwam en er een tweede nodig was. Het vastzetten van de grote teen heeft veel opgelost, maar geeft ook wat beperkingen. Weet dus niet zo goed wat ik moet invullen.”

alternatieven voor een operatie

Ondanks dat een operatie een forse ingreep is, kan het je levensstandaard flink verhogen. Wat óók kan, is pijnvrij leven zonder een operatie. Dit doe ik namelijk ook, al heb ik een flinke hallux valgus en ook nog eens brede voeten. Ik wil je graag vier tips meegeven:

Het is misschien even wennen om bovenstaande tips op te volgen, maar het zorgt voor meer comfort in je leven. Zo kun je met teenschoenen – nadat je gewend bent – makkelijk uren wandelen zonder pijn te voelen. De állerlaatste tip, en direct ook de beste tips: bekijk het gratis webinar over de hallux valgus. Je leert er echt enorm veel van.

Vergelijkbare berichten

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *