Bohempia Kolda & Raba

Hallux Valgus schoenen: de 10 beste keuzes

Lopen op normale schoenen met een hallux valgus is pijnlijk, weet ik uit ervaring. Vooral lange afstanden wandelen of het dragen van mooie maar smalle schoenen gaat gepaard met een stekende pijn bij de grote teenknobbel. Gelukkig heb ik de afgelopen jaren flink wat schoenen getest die uitermate geschikt zijn als ‘hallux valgus schoen’. Deze ervaringen deel ik graag met jullie in dit artikel.

Hoe kies je een schoen die geschikt is voor de hallux valgus?

Een veel gemaakte denkfout bij het zoeken naar schoenen die geschikt zijn om te dragen als je een hallux valgus hebt, is dat de schoenen alleen breed moeten zijn. Maar dan ben je er nog lang niet. Het gaat namelijk om drie aspecten:

  • breedte van de schoen
  • platte zool
  • ruimte bij de tenen

Brede schoenen zoals Sketchers zijn al een stuk beter dan bijvoorbeeld smalle Nikes, maar tóch zijn deze schoenen eigenlijk niet geschikt voor een hallux valgus, omdat de neus van de schoen in een puntvorm loop. Je kunt beter kiezen voor een minimalistische schoen.

De 10 beste hallux valgus schoenen

Onderstaande 10 schoenenmerken zijn ideale schoenen voor mensen met een teenknobbel. Bij sommige modellen is het misschien even wennen aan de andere vorm, maar – geloof me – het is absoluut de moeite waard. Je zult geen last meer krijgen van een stekende pijn in de teenknobbel. Uiteindelijk wil je zelfs niet meer anders. Althans, dat is mijn ervaring.

1. Be Lenka

Een van de beste opties is het merk Be Lenka. Dit zijn brede, platte schoenen met flink wat ruimte voor de tenen. Be Lenka schoenen zijn barefoot schoenen, wat betekent dat het minimalistische schoenen zijn.

Met andere woorden: geen dikke zool, maar vanuit het principe dat je op een natuurlijke manier loopt. Net zoals op blote voeten. Hiermee train je jouw voetspieren (bewezen) én zul je minder last krijgen van je hallux valgus.

Het fijne van Be Lenka schoenen is dat ze een enorme collectie hebben: sneakers, vrouwensschoenen, herenschoenen, kinderschoenen, winterschoenen, laarzen, sandalen, noem maar op. Voor een beetje schoen van Be Lenka ben je zo’n €140,- kwijt. De kwaliteit is uitstekend en ze gaan lang mee.

2. Groundies

Groundies is net als Be Lenka een bekend schoenenmerk in de niche van minimalistische schoenen. Als je een iets smallere voet hebt, kun je deze schoenen uitstekend gebruiken als je een hallux valgus hebt.

Ze zijn mooi, van goede kwaliteit en geschikt voor dames en heren. Als je brede voeten hebt én een hallux valgus (zoals ik) zijn er grofweg twee modellen die je kunt kiezen.

3. Barebarics

Mijn persoonlijke favoriet: Barebarics. Dit zijn barefoot schoenen zijn geschikt voor mensen met brede voeten en een hallux valgus. De neus is best breed, waardoor ze er misschien niet súper charmant uitzien. Maar toch heeft het merk er alles aan gedaan om het model zo mooi mogelijk te maken.

De stijl doet een beetje denken aan jaren 90 sneakers. Super fancy én je loopt door deze schoenen te dragen pijnvrij. Barebarics is een merk van het eerder genoemde Be Lenka. Dan weet je dus dat het qua kwaliteit goed zit.

4. Hanwag Bunion (wandelschoenen)

Zelf heb ik ze nooit gedragen, maar in verschillende hallux valgus-groepen komt de Hanwag Bunion naar voren als goede wandelschoen voor mensen met een hallux valgus. Zowel voor dames als heren.

Ik denk dat als je niet van minimalistische schoenen houdt, dit een uitstekende keuze kan zijn. Vooral als je van plan bent door de bergen te wandelen. Prijzen zijn wel wat forser: vanaf ongeveer €269.

6. Vibram FiveFingers

Als je voor eens en altijd afscheid wil nemen van stekende pijn in je hallux valgus tijdens het lopen, zijn de teenschoenen van Vibram dé oplossing. Ze zien er alles behalve charmant uit, maar sinds ik deze schoenen tijdens het wandelen draag heb ik 0,0 pijn meer gehad in mijn hallux valgus.

En dat terwijl ik tijdens het lopen op normale schoenen vaak na vijf minuten al stekende pijn krijg. Het is dus écht een ongelooflijke aanrader als je het mij vraagt.

7. Vivobarefoot

Vivobarefoot is een van de bekenste en oudste merken barefoot schoenen. Niet álle schoenen van hun zijn geschikt voor mensen met een hallux valgus, máár ze hebben een aantal brede modellen voor zowel mannen en vrouwen.

Voor die brede collectie kun je het best terecht op de website van barefootandmore.nl. Daar vind je alle brede schoenen van dit merk door te filteren op breedte.

8. Merell

De schoenen van Merell zijn over het algemeen super geschikt om te dragen als je kampt met een hallux valgus. Ook hier geldt dat het qua model en stijl even wennen is, máár dit betaalt zich uit in pijnvrij wandelen.

Voetentraining.nl draagt deze schoen ook aan als ideale schoen voor mensen met een ‘bunion’.

9. Joe Nimble (sportschoenen)

Als je hardloopschoenen of sportschoenen zoekt voor een hallux valgus, hoef je niet verder te zoeken wat mij betreft. De schoenen van Joe Nimble zijn namelijk ideaal. Ze hebben voldoende demping en veel ruimte voor je tenen.

Het zijn eigenlijk normale, goede hardloopschoenen maar dan speciaal met extra teenruimte, zodat je geen pijn krijgt.

Ze hebben ook bergschoenen, trailrunning schoenen, gymschoenen én herstelschoenen met een teensprijder. Kortom: alles wat je nodig hebt voor je sportervaring met een hallux valgus.

10. Xensible

Veel mensen met een hallux valgus die graag op stevige schoenen lopen, raden vaak schoenen van Xensible aan. Zelf vind ik deze modellen té stevig en niet flexibel genoeg, maar ik kan mij voorstellen dat sommige mensen dit wel fijn vinden.

Daarom is het de moeite waard om eens op hun website rond te speuren om te kijken of er wat voor je tussenzit.

Schoenentips van andere mensen met een bunion

In de Facebookgroep Hallux Valgus Nederland heb ik een rondvraag gedaan naar de beste schoenen voor mensen met een hallux valgus. Graag deel ik de uitkomsten daarvan. Omdat het een besloten groep is, deel ik de namen niet.

  • Leguano
  • New Balance
  • Giesswein
  • Sketchers
  • Gabor sneakers
  • Dr. Martens
  • Nike Huarache

Extra tip: Bekijk hallux valgus webinar terug

Als je zo pijnvrij mogelijk wil lopen en je hallux valgus zo goed mogelijk wil verzorgen is goed schoeisel van groot belang. Maar er zijn nog andere tips, zoals het dragen van teensokken. Nóg belangrijk is het doen van oefeningen voor je hallux valgus. Nu biedt voetentraining.nl gratis oefeningen aan voor de hallux valgus.

Als je jouw hallux valgus nog beter wil verzorgen is het aan te raden om een videocursus hallux valgus te volgen. Je krijgt dan levenslang toegang tot video’s van erkende fysiotherapeuten, podoposturaal therapeuten, voetkundigen en bewegingsanalysten. Hierdoor leer je oefeningen die de pijn in je hallux valgus verminderen, zodat je geen operatie hoeft te ondergaan.

Met andere woorden: je hoeft niet meer naar de fysio, omdat deze cursus alles bevat wat je nodig hebt om zo goed mogelijk te leven met je hallux valgus. Gratis beginnen? Kijk dan het hallux valgus webinar terug.

Vergelijkbare berichten