kromme-tenen-voet

Kromme Tenen? Dit Zijn de Oorzaken + Oplossingen

Ontzettend veel mensen hebben komme tenen. Ook wel hamertenen of klauwtenen genoemd. Het is een veelvoorkomend probleem dat zowel esthetisch niet mooi als pijnlijk kan zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem aan te pakken. In dit artikel ontdek je de oorzaken van kromme tenen en wat je kunt doen om ze te corrigeren.

Wat Zijn Kromme Tenen?

Kromme tenen ontstaan wanneer de gewrichten van je tenen gebogen of gekromd raken, vaak door een disbalans in de spieren en pezen. Dit kan voor pijn, eeltvorming en zelfs problemen met lopen zorgen. Hoewel het meestal de tweede, derde en vierde teen betreft, kunnen alle tenen getroffen worden. Het hoeft niet altijd pijn te doen.

Verschillende begrippen: hamerteen en klauwteen

Hoewel de begrippen hamerteen en klauwteen beide worden gebruikt voor kromme tenen, betekent het wel degelijk wat anders. Voor ik verder schrijf, is het handig om te weten van welke aandoening jij last hebt.

Hamerteen

Bij een hamerteen is alleen het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen gebogen. Het gewricht tussen het tweede en derde kootje blijft gestrekt. Dit resulteert in een hamer-vormige kromming van de teen.

Klauwteen

Bij een klauwteen zijn zowel het gewricht tussen het eerste en tweede kootje als het gewricht tussen het tweede en derde kootje gebogen. Daarnaast is bij een klauwteen ook het gewricht tussen de voet en het eerste kootje (MTP-gewricht) gestrekt of overstrekt, waardoor de teen omhoog staat. Een klauwteen kan dus worden gezien als een ernstigere vorm van een hamerteen, waarbij meerdere gewrichten van de teen zijn aangedaan en de teen een meer extreme, klauw-achtige kromming vertoont.

kromme-teen

Bron: catharinaziekenhuis.nl

Oorzaken van Kromme Tenen

Kromme tenenen krijg je niet zomaar, in de meeste gevallen kent het de volgende oorzaken:

Verkeerd Schoeisel

Het dragen van te strakke of te smalle schoenen is de grootste oorzaken van kromme tenen. Schoenen met een smalle neus of hoge hakken dwingen de tenen in een onnatuurlijke positie, wat na verloop van tijd kan leiden tot kromming. Vrijwel alle moderne schoenen zijn te strak en zorgen bij veel mensen voor voetproblemen. Barefootschoenen bieden daar oplossing voor.

Genetische Factoren

Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor het ontwikkelen van kromme tenen. Als kromme tenen in je familie voorkomen, is de kans groter dat ook jij dit probleem zult ervaren. Vaak is dit slechts deels de oorzaak. Het andere deel van het probleem ligt meestal in schoeisel.

Voetproblemen

Bepaalde voetproblemen, zoals platvoeten of een hoge wreef, kunnen bijdragen aan het ontstaan van kromme tenen. Deze afwijkingen beïnvloeden de manier waarop je voeten en tenen belast worden tijdens het lopen. Ook hier geldt: schoenen hebben impact op dit geheel.

Leeftijd en Artritis

Naarmate we ouder worden, neemt de kans op artritis toe. Artritis kan de gewrichten van de tenen aantasten door ontsteknigen en uiteindelijk bijdragen aan de ontwikkeling van kromme tenen. Dit kan ook bij de vingers gebeuren.

Trauma

Een uitzonderlijke gevallen kan een letsel aan de voet of tenen tot kromme tenen leiden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een breuk, verstuiking of kneuzing. Maar in veel gevallen is dit niet het geval. Om het uit te sluiten, kun je altijd foto’s laten maken.

Tenen rechtzetten zonder operatie

Kromme tenen voorkomen is vooral bij kinderen en jongvolwassenen belangrijk. Maar ook volwassenen kunnen de kromming van hun tenene tegengaan en zelf verminderen. Sterker nog: veel mensen willen hun tenen rechtzetten zonder operatie. Hierbij tips hoe je dat kunt proberen:

Kies het Juiste Schoeisel

Een van de makkelijkste en meest effectieve oplossingen is het kiezen van het juiste schoeisel. Kies schoenen met een brede neus, lage hakken en voldoende ruimte voor je tenen. Vermijd strakke schoenen en geef je voeten de ruimte die ze nodig hebben. Koop bijvoorbeeld barefoot schoenen; ook wel minimalistische schoenen genoemd. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het goed is voor je voeten en tenen. Mijn favoriet zijn Barebarics.

Oefeningen voor de Tenen

Regelmatige oefeningen kunnen helpen om de spieren en pezen in je voeten te versterken en flexibeler te maken. Probeer deze oefeningen maar eens:

  • Tenen krullen: Krul je tenen langzaam naar beneden en houd dit enkele seconden vast. Herhaal dit tien keer per voet.
  • Tenen strekken: Strek je tenen zo ver mogelijk uit en houd dit enkele seconden vast. Herhaal dit tien keer per voet.
  • Kleine objecten oppakken: Leg enkele kleine obejecten op de grond en probeer ze met je tenen op te pakken. Dit versterkt de spieren in je voeten.

Heb je echt pijn in je voeten of tenen? Blijf er dan niet te lang mee rond lopen en ga naar een specialist. Je kunt beginnen met het kijken van dit gratis webinar over voetpijn.

Siliconestrips en Spalken

Siliconenstrips en spalken kunnen helpen om je tenen in de juiste positie te houden en verdere kromming te voorkomen. Deze hulpmiddelen zijn vaak verkrijgbaar bij de apotheek of speciaalzaken voor medische hulpmiddelen. Toch is dit géén lange termijnoplossing, omdat je de spieren in je tenen alleen maar zwakker maakt.

Hamerteen operatie? Dit moet je weten

Veel mensen met scheve tenen, vragen zich af of een hamerteen operatie iets voor hun is en of het ewrkt. Een hamerteenoperatie wordt pas overwogen wanneer andere behandelingen niet helpen en de klachten écht ernstig zijn. Hier is een overzicht van wat een hamerteenoperatie inhoudt:

Voorbereiding op de operatie

  • Diagnose: De diagnose van een hamerteen wordt meestal gesteld door lichamelijk onderzoek en soms met behulp van een röntgenfoto om andere oorzaken uit te sluiten.
  • Conservatieve behandeling: Voordat een operatie wordt overwogen, worden vaak eerst conservatieve behandelingen geprobeerd, zoals het dragen van ruimere schoenen, het gebruik van siliconenvormpjes of zooltjes, en het verwijderen van eelt.

De operatie

  • Procedure: De operatie kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de ernst van de kromstand. Vaak wordt een deel van het bot verwijderd of worden de pezen verlengd om de teen weer recht te krijgen.
  • Type Operaties: Er zijn standaard standscorrecties en meer uitgebreide correcties mogelijk, afhankelijk van de specifieke situatie van de patiënt.

Na de Operatie

  • Herstel: Na de operatie is het belangrijk om de voet veel omhoog te houden en het lopen te beperken tot noodzakelijke activiteiten zoals naar het toilet gaan, wassen en eten.
  • Nazorg: Poliklinische controles zijn nodig om het herstel te monitoren. Het kan enige tijd duren voordat de voet volledig hersteld is en de normale activiteiten hervat kunnen worden.

Risico’s

  • Complicaties: Zoals bij elke operatie zijn er risico’s, zoals infecties, bloedingen, en problemen met de wondgenezing. Het is belangrijk om deze risico’s met de orthopedisch chirurg te bespreken.

Conclusie

Kromme tenen zijn vervelend, maar gelukkig zijn er prima oplossingen beschikbaar. Door het kiezen van bredere schoenen en het doen van oefeningen én eventueel het gebruik van hulpmiddelen kun je de conditie van je tenen verbeteren en de spieren versterken. Bij extreem kromme tenen of als je moeite met lopen krijgt, is het tijd om een specialist te raadplegen.

Vergelijkbare berichten