stekende-pijn-hallux-valgus-verminderen

10 gouden tips om Stekende pijn in hallux valgus te verminderen

De hallux valgus – beter bekend als een scheve grote teen, knobbelteen of bunior – veroorzaakt bij veel mensen een stekende pijn. Gelukkig zijn er uitstekende manieren om deze pijn te verminderen en je voeten flink verlichting te geven. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel dat gebaseerd is op eigen ervaring.

1. Draag geschikt schoeisel

De allerbelangrijskte tip: draag goede hallux valgus schoenen. Het dragen van de juiste schoenen is écht cruciaal voor het verminderen van pijn aan de bunion. Kies schoenen met voldoende ruimte voor je tenen, bij voorkeur met een brede neus. Dit voorkomt dat je tenen worden samengeperst, wat de druk op de knobbel vermindert. Vergeet ook niet om schoenen met hakken te vermijden, omdat deze de spanning op je voeten kunnen vergroten.

Of je juist een flexbile of stugge schoen moet hebben zijn de meningen over verdeeld. Persoonlijk houdt ik van een soepe barefoot schoen, waardoor ik mijn voetspieren goed train en mijn tenen veel bewegingsruimte hebben.

2. Volg een professionele voettraining

Het versterken van de spieren rondom je tenen helpt om de pijn veroorzaakt door de scheve grote teen te verminderen. Probeer regelmatig oefeningen zoals het oppakken van kleine voorwerpen met je tenen of het strekken en buigen van je voeten. Deze oefeningen kunnen de flexibiliteit en kracht van je voeten verbeteren, waardoor ze beter in staat zijn om de druk te weerstaan die wordt veroorzaakt door hallux valgus.

Hoewel internet vol staat met oefeningen, kan ik de voettraining speciaal voor de hallux valgus van voettraining.nl warm aanbevelen. Vrijwel iedereen die de training heeft gevolgd, is er ontzettend positief over en ziet zelfs verandering. En dat zonder operatie.

3. Gebruik hulpmiddelen (teensprijder, spalk, sok)

Er zijn verschillende beschermende hulpmiddelen op de markt die speciaal zijn ontworpen voor mensen met hallux valgus. Denk hierbij aan teenspreiders of speciale kussentjes die de druk op de knobbel verminderen en wrijving voorkomen. Deze hulpmiddelen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je schoenen en kunnen helpen om de pijn te verminderen, vooral tijdens langere periodes van staan of lopen.

Uit onderzoek is gebleken dat een spalk en teensprijders niet helpen om je scheve grote teen weer recht te krijgen, maar het helpt wel ter vermindering van de stekende pin.

4. Zeg vaarwel tegen normale schoenen

Als de pijn in de teenknobbel aanhoudt of ernstiger wordt – zoals bij mij het geval was – is het echt zaak om geen ‘normale’ schoenen meer te dragen. Dit zorgt namelijk voor de stekende pijn in de hallux valgus. Je tenen liggen bijna de hele dag in een onnatuurlijke samengeperste houding, waardoor de scheve grote teen alleen maar nóg meer de verkeerde kant op wordt gedrukt.

Voor dagelijks gebruik, draag ik teensokken en barefoot schoenen van Barebarics. Dit zorgt al voor véél minder pijn aan de hallux valgus. Voor lange wandelingen draag ik teenschoenen. Niet bepaald mooi, maar ik zou nooit meer zonder willen. Ik kan namelijk nu tientallen kilometers zonder pijn wandelen.

5. Overweeg orthopedische inlegzolen

Hoewel ik er zelf geen fan van ben, is er wetenschappelijk bewijs voor het feit dat orthopedische inlegzolen verschil kunnen maken als het gaat om het verlichten van pijn bij de scheve grote teen. Deze inlegzolen bieden ondersteuning aan je voetboog en helpen de druk gelijkmatig over je voeten te verdelen. Hierdoor wordt de belasting op de knobbel verminderd en kun je comfortabeler lopen.

Vooral mensen die aan hun hallux valgus zijn geopereerd krijgen het advies om specifiek schoeise te kopen met ortopedische inlegzolen. Ben je dat niet? Dan zou ik voor de natuurlijke weg kiezen: barefootschoenen en teenoefeningen.

Overige tips om stekende pijn aan de hallux valgus te verminderen

Hoewel de bovenstaande tips veruit het belangrijskt zijn, bestaan er een handvol andere tips en tricks om pijnvrij door het leven te gaan. Althans, pijnvrij als het gaat om de voet:

6. Pas warmte- en koude therapie toe (koelen en verwarmen).
7. Let op je gewicht om de druk op je voeten te verminderen en symptomen te verminderen.
8. Neem regelmatig pauzes om je voeten te laten rusten, vooral tijdens sportactiviteiten.
9. Gebruik een teennsprijder of spalk na het wandelen of sporten.
10. Loop zo veel mogelijk op blote voeten.

Hoewel niet elke tip voor iedereen werkt, merk ik persoonlijk dat het goed mogelijk is om zo goed als pijnvrij te leven met een hallux valgus. Als je maar de juiste keuzes durft te maken die soms estetisch (schoenen) en financieel (training) niet even leuk zijn. Maar zeg nou zelf: wat is er belangrijker dan je gezondheid?

Vergelijkbare berichten