Wat zegt de wetenschap over barefoot schoenen?
Wetenschappelijke inzichten over het lopen en hardlopen op barefootschoenen en minimalistische schoenen
hardlopen op minimalistische schoenen
In een van de grootste wetenschappelijke tijdschriften over sportgeneeskunde – Sports Health – stond in 2014 een literatuuronderzoek over de impact van harlopen op minimalistische schoenen.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat de voetkracht met gemiddeld 57.4% was toegenomen. De tenen waren sterker, de voetboog was natuurlijker én de tenen waren meer verspreid.
Lopen op minimalistische schoenen
Het wetenschappelijke tijdschrift Nature onderzocht in 2021 de effecten van het dragen van barefoot schoenen in het dagelijks leven. Een groep mensen van verschillende afkomsten droeg gedurende zes maanden minimalistische schoenen en werden continu gecontroleerd. De uitkomst is kort gezegd dat het de kracht in de voeten stimuleert. Hierbij een aantal andere interessante uitkomsten:
- Géén significant bewijs dat voeten breder worden door lopen op barefoot schoenen
- Booghoogte van voet wordt vergroot
- Minder vatbaar voor platvoeten
- Meer kracht in tenen
- Betere teenreflexie
- Sterkere voeten
Interessant is dat de onderzoeksresultaten van deze studie in lijn liggen met onderzoeksresultaten die mensen onderzochten die langer dan twee jaar op minimalistsiche schoenen lopen. Met andere woorden: je kunt voorzichtig stellen dat je na zes maanden op minimalistische schoenen lopen, de positieve effecten ervaart. Anderzijds ervaren veel mensen dat hun voeten breder worden door op barefoot schoenen te lopen, maar dat is dus nog niet evident bewezen.
Barefootschoenen en blessures
Een veelgehoord kritiekpunt van podologen en fysiotherapeuten is dat het lopen barefootschoenen voor meer blessures en overbelasting zorgt. Dit is – voor zover ik gevonden heb – niét bewezen.
In het onderrzoek over hardlopen op barefootschoenen is dit wel onderzocht, maar er zijn geen significante verschillen aangetoond. Er is meer onderrzoek nodig om hier uitspraken over te doen.
Overige ‘bewezen’ voordelen
Andere kleine onderzoeken en steekproeven tonen een aantal voordelen aan. Hoewel het soms om zwak of anekdotisch bewijs gaat, is het wel voorzichtig aangetoond:
- Minder vaak pijn in voeten
- Minder vaak pijn in benen en onderrug
- Betere balans
- Hogere calorieverbranding
- Betere mobiliteit van de enkel
Conclusie: de wetenschap is er nog niet uit
De wetenschap heeft nog geen evident antwoord op de vraag of lopen op barefoot schoenen beter of slechter is dan lopen op ‘normale’schoenen. Er is momenteel onvoldoende onderzoek beschikbaar om harde conclusies te trekken. Zoals je op deze pagina leest zijn er sterke en soms minder sterke aanwijzingen, maar daar blijft het bij. Harde claims of het gezond en goed is of juist niet, zijn dus wetenschappelijk ongegrond.