ahinsa vegan barefoot schoenen

Ahinsa Bare Trek

Wie een schoen zoekt voor verschillende gelegenheden, zou weleens goed kunnen slagen met de Ahinsa Bare Trek enkellaarsjes. Handig om mee te wandelen en netjes genoeg voor op kantoor.

Over Ahinsa Shoes

Ahinsa Shoes is een merk uit Tsjechië en komt voort uit de zoektocht van een fysiotherapeut naar schoenen die voeten natuurlijk konden laten functioneren. Ik zou zeggen dat het ze gelukt is! Verder zijn alle schoenen van Ahinsa veganistisch. De naam Ahinsa betekent ‘geweldloosheid’ en ze kiezen ervoor om onder ethische omstandigheden te produceren, zowel voor hun medewerkers als voor het milieu. Zo is er een lijn van gerecyclede schoenen en wordt er van iedere aankoop een bedrag gedoneerd voor het beschermen van planten en bomen. De schoenen worden met de hand gemaakt.

Ahinsa heeft een Comfort lijn en een Barefoot lijn. Toen ik het merk nog maar net kende, vond ik de website wat verwarrend. Je kunt niet gemakkelijk in één overzicht alle schoenen te zien krijgen en moet per sectie klikken op een subcategorie (ballerina’s, enkellaarzen etc.).

Ook was het verschil tussen Comfort en Barefoot me niet direct duidelijk. Het verschil tussen deze twee lijnen blijkt de dikte van de zool te zijn. Barefootzolen zijn dunner, terwijl Comfort meer demping heeft. Afhankelijk van je voorkeur, kun je hierin een keuze maken.

En als Barefoot nog niet dun genoeg is, kun je ook een nog dunnere zool aanvragen. Verder is er de keuze uit allerlei kleuren, materialen en bijzondere opdrukken (kijk bijvoorbeeld op hun pagina bij ‘Design’).

Uiterlijk en materialen

Alle schoenen van Ahinsa zijn vegan, zo ook deze enkellaarsjes. Het bovenmateriaal wordt door Ahinsa omschreven als een diervriendelijk alternatief voor leer met uitstekende prestaties. Het is een synthetische stof die glad aanvoelt, niet plakkerig zoals PU leer weleens kan voelen.

Het materiaal is ook waterafstotend, maar om dit te behouden wordt aangeraden om eens in de zoveel tijd te impregneren. De voering is van een zachte stof en de binnenzool (niet uitneembaar) van zacht micro-suède. De zool is van TPE (Thermoplastisch Polyurethaan) en heeft ribbels voor grip.

Om de schoenen waterdicht te maken is een membraan toegevoegd. Wat me wel opvalt, is dat de tong los is, wat mogelijk de waterdichtheid iets vermindert. Bij bijvoorbeeld de Mudee van Freet of de Kranich van Wilding is de tong vastgemaakt met flapjes aan de zijkanten, waardoor het water van boven minder snel in de schoen kan komen en je bijvoorbeeld in diepere plassen kunt lopen.

De Bare Trek enkellaarzen kunnen, zoals de naam suggereert, gebruikt worden als wandelschoen. Met die reden heb ik ze ook gekocht. Maar mijn vriend vindt ze er zo netjes uitzien dat je ze ook naar je werk aan zou kunnen. En ik denk dat hij daar gelijk in heeft.

Ze zijn bovendien makkelijk schoon te vegen, wat helpt als je niet te veel verschillende schoenen wilt hebben maar toch voor verschillende gelegenheden iets nodig hebt. Deze laarsjes kunnen daar prima aan voldoen.

Pasvorm

De schoenen van Ahinsa vermommen zich bijna als een reguliere schoen. Op het eerste gezicht lijken ze niet overduidelijk anders. Dit kan een voordeel zijn, bijvoorbeeld in de overstap, als je het moeilijk vindt om te wennen aan de aanblik van meer anatomisch gevormde schoenen. Hoewel ik inmiddels uit ervaring kan zeggen: het went absoluut! Tegenwoordig vind ik reguliere schoenen er juist vreemd uit zien met hun smalle neus en hak.

De neus is breed met veel ruimte bij de grote teen. Doordat de neus aan de zijkant van de grote teen een extra ronding heeft, krijgt de neus zelf een rondere vorm zonder dat het afbreuk doet aan de beschikbare ruimte. De schoen zelf kromt zich richting de grote teen, zoals past bij de anatomische vorm van de voet.

Lengte en breedte

Ahinsa is een van de breedste merken die ik tot nu toe heb gevonden. Dit ruimte bij de tenen is echt royaal. Dit is niet alleen te danken aan de breedte van de neus, maar ook het volume boven de tenen. Persoonlijk vind ik dit heerlijk. Je kunt je voet hun natuurlijk voelen afwikkeling voelen maken binnen de schoen. Het omhoog buigen van de tenen voordat je een stap zet, bijvoorbeeld. Het geeft een gevoel van vrijheid.

Ahinsa geeft op hun website een duidelijke tabel met de binnenlengtes en -breedtes en ze hebben een duidelijke foto toegevoegd met waar de tenen ongeveer moeten eindigen in de neus. Hiervoor krijgen ze van mij extra punten! Mijn voeten meten 24,7 cm lang en 10 cm breed met de omtrekmethode. Maat 40 past mij perfect met 25.6 cm binnenlengte en 9,6 cm breedte. Ik draag ze met teensokken en teenspreiders en ook dat past gemakkelijk.

Draagcomfort

Ik heb enige tijd geaarzeld voordat ik schoenen van Ahinsa bestelde, omdat ik bang was voor zweetvoeten vanwege de kunststof materialen. Maar gelukkig heb ik dit probleem helemaal niet gehad. Ahinsa omschrijft dat zij kiezen voor ademende en vochtopnemende materialen voor hun schoenen en dat dit beter werkt dan met leer. Deze schoenen hebben ook een membraan voor waterdichtheid.

Bij Wildling schoenen leidde dit bij mij snel tot zweetvoeten, maar bij Ahinsa heb ik hier geen last van gehad. Mijn voeten worden ook niet zo snel te warm in deze schoenen. Tot nu toe heb ik ze in ongeveer 20ºC probleemloos kunnen dragen. Voor de winter zou ik de warmer gevoerde versie nemen, of warme inlegzooltjes toevoegen. Als het gesneeuwd heeft is de grip best prima, maar op glad ijs blijft het oppassen.

Ik heb de Barefoot variant gekozen in plaats van Comfort. De zool van deze laarsjes is dus dunner met minder demping. Het grondcontact is in orde, maar had van mij nog iets meer gemogen, zoals bij Luks. Toen ik hierover sprak, gaf Ahinsa aan dat je een nog dunnere zool kunt kiezen. Daarbij is het grondcontact waarschijnlijk nog beter. Maar de mijne waren toen al buiten gedragen, dus deze optie bewaar ik voor een volgende keer. Verder zijn ze ontzettend flexibel en buigen zich met gemak om boomstammen en andere vormen in de ondergrond. Een grote plus!

Bestellen

Er is een webwinkel voor Nederland en België, maar deze stopt ermee en verkoopt de laatste spullen. Zelf heb ik direct bij Ahinsa besteld op hun eigen website. Als de schoenen niet op voorraad zijn, moeten ze gemaakt worden en kan het dus even duren voor ze worden verzonden. Overigens ging dat bij mij alsnog heel snel. Binnen enkele weken waren de laarsjes bij mij thuis bezorgd. 

Je kunt bij Ahinsa ook uit verschillende stoffen kiezen en combinaties maken voor een persoonlijk samengesteld paar schoenen. Bijvoorbeeld een andere kleur of een andere voering. Ook kun je aangeven of je een bepaalde zooldikte wil hebben, die dunner is dan de standaard zool.

Conclusie

Ik ben erg te spreken over deze schoenen. Het is mijn tweede paar van Ahinsa. Eerder had ik de Bindu (eerste versie) genomen, waarover ik later ook nog een beoordeling zal schrijven. De schoenen zijn ontzettend flexibel en buigen zich met gemak mee met je voet. De neus is ruim, dus je kunt gemakkelijk met je tenen wiebelen. Je kunt met de schoenen door ondiepe plassen en modder waden met droge voeten, maar diepere plassen zou ik toch maar ontwijken.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *